Dumitru-Dorin Prunariu : Astazi, 3 aprilie 2023, a fost anunțat oficial echipajul viitoarei misiuni lunare Artemis II, care în anul 2024 va executa o misiune de aproximativ 10 zile în jurul Lunii

Echipajul este compus din: Gregory Reid Wiseman – comandant, Victor Glover -pilot, Christina Hammock Koch – specialist 1 al misiunii și Jeremy Hansen – specialist 2 al misiunii. Ei vor lucra în echipă pentru a executa un set ambițios de experimente în timpul zborului test.
Aceasta va fi cea de-a doua călătorie în spațiu a lui Wiseman, care a servit anterior ca inginer de zbor la bordul Stației Spațiale Internaționale pentru Expediția 41, din mai până în noiembrie 2014. Wiseman a înregistrat peste 165 de zile în spațiu, inclusiv aproape 13 ore de activități extravehiculare în timpul a două ieșiri în afara complexului orbital. Înainte de misiunea sa, Wiseman a ocupat funcția de șef al Biroului pentru astronauți, din decembrie 2020 până în noiembrie 2022. Este născut pe 11 noiembrie 1975, și este pilot cu gradul de căpitan al Marinei Militare a SUA. Este căsătorit și are două fiice.
Pentru Glover misiunea va fi al doilea său zbor spatial. Este primul astronaut de culoare care va zbura spre Lună. Anterior a servit ca pilot al misiunii SpaceX Crew-1 al NASA, care a revenit pe Pământ la 2 mai 2021, după 168 de zile în spațiu. În calitate de inginer de zbor la bordul Stației Spațiale Internaționale pentru Expediția 64, a contribuit la investigații științifice, demonstrații tehnologice și a participat la patru activități extravehiculare. Este născut la 30 aprilie 1976, este pilot de încercare și căpitan în Marina Militară a SUA. Este căsătorit și are patru fiice.
Christina Koch va efectua al doilea zbor în spațiu în misiunea Artemis II. Ea a servit ca inginer de zbor la bordul Stației Spațiale Internaționale pentru Expediția 59, 60 și 61. Koch a stabilit un record pentru cel mai lung zbor spațial realizat de o femeie, cu un total de 328 de zile în spațiu și a participat la primele misiuni extravehiculare exclusiv feminine. Este născută pe 29 ianuarie 1979 și are o diplomă de master în inginerie electrică. Este căsătorită.
Reprezentând Canada, Hansen efectuează primul său zbor în spațiu. Colonel în forțele armate canadiene și fost pilot de luptă, Hansen deține o licență în științe spațiale de la Royal Military College of Canada din Kingston, Ontario și un master în fizică de la aceeași instituție în 2000, cu un accent pe cercetare în domeniul urmăririi prin satelit cu câmp vizual larg. El a fost unul dintre cei doi specialisti selectați de Agenția Spațială Canadiană (CSA) în mai 2009 în cadrul celei de-a treia campanii de recrutare a astronauților canadian și a servit drept Capcom în Centrul de control al misiunii NASA de la Johnson Space Center. In 2017, a devenit primul canadian căruia i-a fost încredințată conducerea unei clase de astronauți NASA, conducând pregătirea candidaților astronauți din Statele Unite și Canada. Este născut pe 27 ianuarie 1976, este căsătorit și are trei copii.

 

Dumitru-Dorin Prunariu

spot_imgspot_img

Subscribe

Related articles

spot_imgspot_img

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la Povestiri SF ✨ Povestiri Științifico Fantastice

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura