Imperiul contraatacă din nou: Serialul „Andor” transformă „Star Wars” într-o distopie SF. Iar fanii par extrem de încântați de rezultat

0
219

Venit aparent de nicăieri, noul serial „Andor” a reușit să zdruncine din temelii întregul univers „Star Wars”, cumva declarat în moarte clinică de fanii hardcore, după ultima trilogie „sequel” din perioada 2015-2019. Deși ulterior au mai apărut seriale și producții lăudate atât de critici cât și de fani, precum „The Mandalorian”, „The Book of Bobba Fett” sau „Obi-Wan Kenobi”, serialul Andor schimbă complet paradigma cu care ne-a obișnuit Războiul Stelelor: setat în cronologia internă a sagăi undeva între „episodul 3” și „Rogue One”, Andor ne prezintă Imperiul Galactic în culmea gloriei sale, în toată măreția, splendoarea și deopotrivă oroarea sa: o birocrație a Răului pe cât de arogantă pe atât de eficientă, populată de funcționari și soldați imperiali departe de imaginea aproape caricaturală cu care ne obișnuiseră seriile originale.

„Războiul Stelelor” nu mai arată deloc ca un basm SF cu prințese și cavaleri, ci ca o veritabilă distopie. Iar fanii sunt mai mult decât entuziasmați de rezultat.

Încă din primele cadre, ceva pare nelalocul lui: o ploaie aproape biblică, ce pare să nu se mai sfârșească, și un anti-erou solitar – Cassian Andor – care merge noaptea pe străzile învăluite într-o lumină translucidă: fanii SF vor recunoaște imediat referința (reverența?) la filmul-cult „Blade Runner”, un prim semn al ruperii totale de paradigma „fantasy” la care niciun regizor sau producător Star Wars nu renunțase până acum.

Citește mai mult la: /www.digi24.ro/magazin/

Lasă un răspuns