Societatea Romana de Science Fiction si Fantasy : Avatar 2. Atelier de scriere creatoare pe scenariu de film

Ruxandra CESEREANU

Din octombrie 2022 pînă în ianuarie 2023 am coordonat un Atelier de scriere creatoare pe scenariu de film, în cadrul Phantasma – Centrul de cercetare a imaginarului. La atelier au participat opt studenți din anii II și III, nivel licență, ai Departamentului de Literatură comparată de la Literele clujene: Elisabeth Baciu, Oana-Daniela Bezuhanici, Lorena Brad, Luca Mătăsaru, Daniela Nuțiu-Kolozsi, Csilla-Noémi Sütö, Monica Elena Sfîrlea, Alisa Tite.

Atelierul a avut ca temă scrierea scenariului (în engleză ori română, la alegere) pentru filmul Avatar 2, înainte ca filmul propriu-zis, oficial, Avatar – The Way of Water, regizat de James Cameron, să fie lansat în cinematografe.

Atelierul s-a desfășurat printr-o serie de întîlniri de grup mixte (fizic și online), intercalate cu muncă individuală. Un prim pas l-a constituit vizionarea tetralogiei Matrix și citirea scenariului Matrix: The Renaissance, scris de Corin Braga în 2008, ca o continuare la trilogia filmelor Matrix. Scenariul scris de Corin Braga a fost postat, vreme de un deceniu (2008-2018), pe o pagină electronică personală (actualmente sistată). Discuția cu Corin Braga, ca autor al unui scenariu, a fost ilustrativă, întrucît i-a învățat, tehnic vorbind, pe studenții participanți cum se redactează un scenariu de film.

Al doilea pas l-a constituit vizionarea filmului Avatar (1) și concentrarea pe o idee de la care să pornească noul scenariu-sequel. Discuțiile pe care le-am purtat cu fiecare student în parte au fost private, în așa fel încît ideea centrală a fiecărui scenariu să nu fie cunoscută de ceilalți participanți, pînă la finalizarea, în principiu, a tuturor scenariilor.

Online, am avut dialoguri cu fiecare student în parte, pentru a evalua posibilitatea de a scrie în mod real un scenariu-sequel la Avatar. În acest scop, fiecare participant a trebuit să redacteze un sinopsis al scenariului, pe care l-am discutat împreună. Au urmat varii întîlniri pe Zoom – pe măsură ce scenariul era scris –, în care fiecare participant și-a prezentat dificultățile și dilemele în redactarea scenariului…

Ruxandra CESEREANU

spot_imgspot_img

Subscribe

Related articles

spot_imgspot_img

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la Povestiri SF ✨ Povestiri Științifico Fantastice

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura